Aktuelt

Ingolf Sundfør er på mange måter BIM-utdanningens far. Foto: Tom A. Kolstad / Fagskolen Oslo

Bransjeveteran flytter til Construction City

07. november 2024

– En klassisk win-win situasjon, sier Ingolf Sundfør ved Fagskolen i Oslo om flyttingen til Construction City.

Navn: Ingolf Sundfør

Bakgrunn: Murmester, master i yrkespedagogikk, VDC-sertifisert fra Veidekke/Stanford University, fagbokforfatter og utgiver av Grethes Hus-serien for BIM-litteratur.

Jobb: Faglærer på BIM-tekniker (Bygnings Informasjons Modellering) ved Fagskolen i Oslo. Startet opp det første BIM-studiet i 2008.

BIM-utdanningens far

Ingolf Sundfør er på mange måter BIM-utdanningens far i Norge. Han startet i sin tid som byggfagslærer på VGS med fokus på teknisk tegning, før han tok steget over til høyere utdanning og Fagskolen i Oslo. I løpet av de 16 årene som har gått siden BIM-studiet ble startet opp, har de uteksaminert 5-600 studenter.

BIM står for Bygnings Informasjons Modellering og er en samlebetegnelse for digital metodikk i planlegging, modellering og kontroll av bygg- og anleggsprosjekter. Fagskolen i Oslo tilbyr tre linjer innen denne studieretningen BIM-tekniker anlegg og infrastruktur, BIM-tekniker konstruksjon og BIM-tekniker installasjon

– Tidligere har man sett for seg at BIM-studiene er ensrettet som etterutdanning eller påbygging for folk som allerede har yrkesfaglig bakgrunn. Det være seg elektriker, snekker eller rørlegger. Nå ser vi imidlertid inntoget fra akademia på studiet, noe som åpner en helt annen dimensjon for alle studentene, sier Ingolf Sundfør.

Tverrfagligheten som allerede finnes i studieretningen kommer til sin fulle rett i samspillet mellom studenter med forskjellig bakgrunn, noe som også vil være en fordel når de skal ut i arbeidslivet.

Les også: Forretningsgevinstene med å jobbe i klynger

Studieløp som svarer på bransjebehov

Fagskolen i Oslo utvikler studiene i samarbeid med arbeidslivet og for studentene innen BIM er veien kort fra skolebenken til betalt arbeid. At studiene er oppdaterte og relevante for bransjen gjør at fagskolen uteksaminerer teknikere som kan gå rett inn i stillinger og fakturere fra dag én, uten ekstra opplæring.

Nærheten som Fagskolen får til bransjen ved å samlokaliseres i Construction City gjør at det blir enda lettere å ta pulsen på det som rører seg og raskt dreie litt på studieplanen, og dermed møte den kompetansen som trengs.

Digitaliseringen av bransjen blir drevet frem av aktører som Fagskolen. Uteksaminerte elever bidrar til effektivisering og mer miljøvennlige løsninger ved å ferdigstille planene før man kommer til byggeplassen, samt at man identifiserer potensielle problemer før man har startet byggeprosessen.

– Det skal sies at BIM ikke bare er kostnadsbesparende, legger Ingolf Sundfør til.

– Disse verktøyene er utrolig morsomme og muliggjør en masse kreativitet og mer komplekse bygg, noe som igjen kan føre til økte kostnader. Men kontrollen beholder du i alle tilfeller, sier han.

– Som nevnt så utvikler vi hos Fagskolen i Oslo studiene våre i samarbeid med bransjen. Det at vi nå skal flytter inn samme sted som store aktører som AF Gruppen og Betonmast, i tillegg til bransjerelaterte bedrifter i alle størrelser, former og farger, gjør jo at vi kommer enda tettere på problemområdene de står ovenfor enn før. Dette er en klassisk win-win situasjon, siden vi alle kommer til å dra nytte av daglig fysisk samlokalisering og tettere samarbeid, avslutter Sundfør.

Les også: Institutt for bygg- og energiteknikk ved OsloMet flytter til Construction City

Nysgjerrig på hvordan det kommer til å bli inne på Construction City?

 

Snurr film og få en virtuell omvisning av den viktigste møteplassen for bygg-, anlegg- og eiendomsbransjen fra 2025.

 

Her ser du glasshallen med 35 meter takhøyde, det varierte mattilbudet, auditoriet, co-working i Collektivet og takterrassen der du kan løpe eller møte – med utsikt over hele byen.

Det er under ett år igjen til Construction City står ferdig. Allerede er det signert langsiktige leiekontrakter for 80 prosent av det over 100 000 kvadratmeter store bygget.

 

Det er plass til deg også – klikk her for å komme i kontakt med en rådgiver.

 

Les også: 

Fremtidens arbeidstagere flytter inn i Construction City

Construction City er en viktig brikke i Oslos nye innovasjonsdistrikt, med daglig leder i Hovinbyen Sirkulær Oslo, Elin Schjenken Halvorsen 

Forretningsgevinstene med å jobbe i klynger, med Torger Reve, en av verdens fremste eksperter på næringsklynger og konkurransekraft.

Construction City har oppnådd BREEAM-NOR Excellent sertifisering med Maria Kristiansen

AF Gruppen skal styrke sin konkurransekraft i Construction City - med konsernsjef Amund Tøftum

Nyskapende energisentral, ombruker 30 tonn slipestøv og 14 andre eksempler på miljø og bærekraftsinitiativ

Derfor flytter Betonmast til Construction City - med administrerende direktør Øyvind Moen

Utvikler byggets tjenester i tett samarbeid med bransjen, med kundeansvarlig i Construction City Anne Christine Sellæg

Teknologi for de beste brukeropplevelsene