Aktuelt

Klyngen er en arena der bransjeaktører møtes for å dele innsikt, etablere samarbeidsprosjekter, og løfte bransjens samlede konkurransekraft. Foto: Construction City.

Construction City Cluster styrker konkurransekraften til bransjen

17. januar 2023

Som leietaker i Construction City inviteres du inn i et klyngefellesskap som arbeider for å gjøre bransjen grønnere, mer effektiv og attraktiv. Her forteller klyngeleder Naomi Ichihara Røkkum om gevinstene for virksomhetene og bransjen som helhet.

Næringsklyngen Construction City Cluster omfatter hele verdikjeden fra lovende oppstartsbedrifter til forskningsinstitusjoner og store entreprenører. Klyngen er en arena der bransjeaktører møtes for å dele innsikt, etablere samarbeidsprosjekter, og løfte bransjens samlede konkurransekraft. 

Klyngesamarbeidet ble startet i 2018, teller i dag over 100 medlemmer, og arbeider i dag med tre fokusområder:

  • Effektivisere bygg og byggeprosesser

  • Bidra til grønn omstilling

  • Øke attraktiviteten til bransjen

Næringsklyngen arrangerer frokostmøter, nettverkssamlinger, og fasiliterer samarbeidsprosjekter mellom medlemmene.

Vi trenger de dyktigste hodene til bransjen! Sammen arbeider vi for å synliggjøre de enorme mulighetene i næringen. Både til unge som skal velge utdanningsløp, og dyktige mennesker i andre bransjer som vurderer å skifte beite.

 

Løser bransjeutfordringer

Klyngeleder Naomi Ichihara Røkkum mener fokusområdene gjenspeiler utfordringene bransjen står overfor.

– Vi må løfte bransjens lønnsomhet, og det skjer blant annet gjennom å effektivisere bygg og byggeprosesser, eksempelvis gjennom digitalisering. Det andre punktet om grønn omstilling er særdeles viktig. Bransjen har en enorm bestillermakt og dermed et stort potensial for å gjøre verden grønnere. 

Bygg- og anleggsbransjen omtales ofte som 40-prosent-næringen, fordi i global målestokk står næringen for 40 prosent av avfall, klimautslipp, samt energi- og materialbruk. 

– I Norge er det ikke like ille, sier Røkkum.

Hun viser til at BNL anslår at opptil 15 prosent av de norske klimagassutslippene er knyttet til verdikjeden bygg og anlegg. 

– Uansett er dette store mengder energi og råmaterialer. For å oppnå nødvendige kutt trengs en radikalt bedret innovasjonstakt og skalerbare løsninger, fortsetter hun.

Det siste fokusområdet, bransjens attraktivitet, er nylig innlemmet etter ønske fra klyngemedlemmene. 

– Vi trenger de dyktigste hodene til bransjen! Sammen arbeider vi for å synliggjøre de enorme mulighetene i næringen. Både til unge som skal velge utdanningsløp, og dyktige mennesker i andre bransjer som vurderer å skifte beite. 

Les også: Forretningsgevinstene med å jobbe i klynger, med Torger Reve

Det er en stor kreativ kraft i å samle aktører på denne måten. Innovasjon skjer der mennesker og ideer møtes. For å redusere utslipp, bygge verdier og forme byggebransjen som den mest attraktive sektoren, må vi trappe opp bruken av ny teknologi, samarbeide tettere og spille hverandre gode. Collektivet og klyngesamarbeidet er viktig for å lykkes med disse ambisjonene.

 

Endringskraften styrkes med Construction City 

Røkkum forteller at klyngen allerede har oppnådd mye og har mange pågående prosjekter. Samtidig tror hun klyngens endringskraft blir enda større når Construction City står klart i 2025. 

– Det blir et bransjehus og den naturlige møteplassen for bygg-, anlegg- og eiendomsbransjen. Klyngen vil på mange måter være limet i bygget som binder menneskene, selskapene og fagdisiplinene sammen, sier Røkkum.

Klyngen får sitt eget område i byggets fleksible kontorfellesskap. Collektivet, som kontorfellesskapet heter, vil ha plass til 800 hoder fra en rekke selskaper og fagdisipliner som arbeider og samarbeider for å styrke bransjen som helhet. 

Sommeren 2022 ble satsningen på Collektivet pre-lansert et steinkast unna byggetomten. Målet er å hente innspill og erfaringer for å skape det beste tilbudet i bygget. Lederen for innovasjon i AF Gruppen, Øyvind Kjøllesdal, har vært aktiv i klyngen og en pådriver for flere innovasjonsprosjekter. 

– Det er en stor kreativ kraft i å samle aktører på denne måten. Innovasjon skjer der mennesker og ideer møtes. For å redusere utslipp, bygge verdier og forme byggebransjen som den mest attraktive sektoren, må vi trappe opp bruken av ny teknologi, samarbeide tettere og spille hverandre gode. Collektivet og klyngesamarbeidet er viktig for å lykkes med disse ambisjonene, kommenterte Kjøllesdal i forbindelse med pre-lanseringen av Collektivet.
 

Ønsker du å leie plass i Collektivet allerede nå?

Les mer om tilbud og prising av flex-plasser, faste plasser og prosjektkontorer.

Les ogsåDerfor flyttet Storm Aqua inn i Collektivet.

Construction City skiller seg fra andre næringsbygg gjennom et tydelig bransjefokus, og er skapt nettopp for å stimulere til verdiskapende samhandling. Dette er en historisk satsning som vil være med på å ta bransjen i riktig retning.

 

Klyngemedlemmene har stor påvirkningsmakt

Construction City klyngen har i dag rundt 15 pågående prosjekter, som omhandler alt fra digitalisering, til overvannshåndtering og utvikling av fremtidsrettede studie- og kompetansetilbud. Fellesnevneren er målet om å styrke bransjens samlede konkurransekraft.

Se oversikten over pågående klyngeprosjekter her.

Røkkum forklarer at medlemmene i klyngen har stor påvirkningsmakt, og velger selv hvilke initiativ en ønsker å engasjere seg i.

– Jeg anbefaler alle å stikke hodet fram. Bruk klyngen klokt, da kan du styrke kompetansen og nettverket ditt, og skape samarbeid som gir virksomheten nye konkurransefortrinn. Vi ser at medlemmene bruker klyngen på ulike måter. Noen bygger nettverk og kunnskap, andre viser frem sine løsninger, mens andre er aktive i innovasjonsprosjekter, sier Røkkum.

For å bli medlem i klyngen fyller man inn dette søknadsskjemaet.

Klikk her for å se kommende arrangementer i regi av klyngen.

Klyngelederen gleder seg til Construction City bygget står klart i 2025.

– Construction City skiller seg fra andre næringsbygg gjennom et tydelig bransjefokus, og er skapt nettopp for å stimulere til verdiskapende samhandling. Dette er en historisk satsning som vil være med på å ta bransjen i riktig retning, avslutter Røkkum. 

Ønsker du å bli med når bransjen samles i Construction City? Klikk her for å komme i kontakt med våre meglere.


Les også: 

AF Gruppen skal styrke sin konkurransekraft i Construction City, med Amund Tøftum.

Forretningsgevinstene med å jobbe i klynger, med Torger Reve.

Teknologi for de beste brukeropplevelsene, med teknologi- og digitaliseringsansvarlig Kristina Mordal.

Derfor flytter Betonmast til Construction City, med Øyvind Moen.

– Det mest innovative kontorbygget jeg har arbeidet med, med arkitekt Geir Odd Målsnes.

Bransjehuset for innovasjon og samhandling, med Nils Morten Bøhler.

VERDT Å VITE OM CONSTRUCTION CITY:

Det er OBOS som står bak Construction City.

Visjonen er å skape den ledende destinasjonen for verdiskapende samhandling i bygg-, anlegg- og eiendomsbransjen. Construction City står klart på Ulven i Oslo i 2025 og måler hele 103.000 kvadratmeter – noe som gjør det til et av Norges største byggeprosjekter.

Som leietaker i bygget har du også muligheten til å ta del i et klyngefellesskap for næringen. ​

  • Construction City vil blant annet inneholde:

    • Moderne kontorlokaler som legger til rette for fremtidens arbeidsformer

    • Et mangfold av felles møterom, samhandlingsarealer og fasiliteter som kan benyttes av alle i bygget

    • Et stort auditorium med plass til 200 personer

    • Treningssenter

    • Skybar med tilhørende takterrasse som har utsikt over Oslo, en egen takpark der det dyrkes grønnsaker, samt et eget treningsområde på taket med både løpebane og tuftepark

    • Ulike handels- og tjenestekonsepter 

    • Inndendørs sykkelparkering 

    • En egen mobilitetshub for leie av elektriske biler, sykler og sparkesykler
       

Interessert? Ta kontakt her!