Aktuelt

Rune Augenstein, teknologi- og innovasjonsdirektør i Smedvig Eiendom. Foto: Anne Lise Norheim

Construction City løser bransjeutfordringer

29. mars 2022

Construction City samler bygg-, anlegg- og eiendomsbransjen under samme tak på Ulven i Oslo. Her forteller Rune Augenstein i Smedvig Eiendom om forretningsgevinstene som allerede nå hentes ut gjennom bransjefelleskapet.

I 2025 står Construction City klart. Bygget, som samler hele verdikjeden under samme tak, vil også bli «klyngehjemmet» til næringsklyngen Construction City Cluster. Bare fire år etter etablering har klyngen fått over 100 medlemmer – som sammen jobber for å løse sentrale bransjeutfordringer.

– Samarbeidet med andre medlemmer i Construction City styrker vår konkurransekraft, innleder Rune Augenstein som er teknologi- og innovasjonsdirektør i Smedvig Eiendom.

Selskapet eier og forvalter om lag 200 000 kvadratmeter eiendom i Norge og Storbritannia.

Augenstein peker på at Construction City gir tilgang på noen av bransjens skarpeste hoder, og at man står i front sammen med andre fremoverlente virksomheter som ønsker å utvikle bransjen i riktig retning.

– Det er ingen tvil om at morgendagens vinnere våger å utfordre etablerte normer og tar del i næringsklynger som Construction City. Samarbeid på tvers av fagdisipliner er helt sentralt for nytenkning og innovasjon, fortsetter Augenstein.

Virksomhetene som flytter inn Construction City på Ulven inviteres inn i klyngefelleskapet. 60 prosent er allerede utleid.

– Sentralt plassert i byggets andre etasje skaper vi et eget område tilrettelagt for klyngen. Her vil alt fra lovende oppstartsbedrifter til store entreprenører møtes for å dele innsikt, etablere samarbeidsprosjekter og løfte bransjens konkurransekraft, sier daglig leder i Construction City Eiendom, Hege Skjelbred Hatlemark. 

Les også: 60 prosent av Construction City er allerede utleid

– Det er ingen tvil om at morgendagens vinnere våger å utfordre etablerte normer og tar del i næringsklynger som Construction City. Samarbeid på tvers av fagdisipliner er helt sentralt for nytenkning og innovasjon.

Nytt malverk for samspillskontrakter

Bransjesamarbeidet i Construction City er allerede godt i gang, med nylig avsluttede prosjekter innenfor blant annet overvannshåndtering, stordata og samspillskontrakter. Teknologi- og innovasjonsdirektøren i Smedvig var sentral i gjennomføringen av sistnevnte. Tvister er svært kostbart for både bransjen og samfunnet, viser en undersøkelse fra Samfunnsøkonomisk analyse utført i 2018 på bestilling av Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg. En viktig årsak til dette er at bransjen har manglet tilgang på godt malverk.

– Samhandling har som kjent hatt økende oppslutning de seneste årene, men bransjen har manglet felles standarder og gode maler for samspillskontrakter, forklarer Augenstein om bakgrunnen for prosjektet, som foruten Smedvig bestod av deltakere fra OBOS, AF Gruppen, Advokatfirmaet Hjort, Aspelin Ramm, Betonmast, Marstrand, Norconsult og SANDS.

Se malen og les mer her om prosjektet her.

– Samhandling har som kjent hatt økende oppslutning de seneste årene, men bransjen har manglet felles standarder og gode maler for samspillskontrakter, forklarer Augenstein om bakgrunnen for prosjektet, som foruten Smedvig bestod av deltakere fra OBOS, AF Gruppen, Advokatfirmaet Hjort, Aspelin Ramm, Betonmast, Marstrand, Norconsult og SANDS.

Augenstein syntes det var lærerikt og givende å ta del i prosjektet, og mener den nye malen vil gjøre det enklere å arbeide samspillsbasert.

– Vår erfaring er at samspillsmetodikken reduserer konflikter, feil og driftskostnader i forvaltningen. Samtidig er tett samspill avgjørende for å innovere. I så måte er dette et prakteksempel på at tverrfaglig samarbeid skaper konkrete gevinster.

Tettere samarbeid gir forretningsgevinster

Augenstein mener at et tettere samarbeid er avgjørende for å løse bransjeutfordringene man står overfor. 

– Da jeg begynte i Smedvig i 2011 ble jeg koblet på et totalentreprise-prosjekt som hadde 2 500 feil og mangler. Vi brukte to år på å rette feilene som kunne rettes, sukker Augenstein som ikke er i tvil om at samspill mellom ulike aktører gir bedre bygg:

– For oss som er en langsiktig eier er kvaliteten på byggene viktig. I alle våre prosjekter har vi mål om at bygget skal fungere fra dag én. I tillegg skal alle prosjekter gi liv til en innovasjon. Det får vi ikke til uten at ulike aktører samarbeider.

Augenstein forklarer fordelene med samspillsmetodikken:

– Det er klare fordeler knyttet til samspillsmetodikken. Vi som byggherre er tettere på, har løpende dialog med aktørene og er i så måte bedre rustet til å ta gode beslutninger i prosjekter. Det er nyttig for å styre kostnader og kvaliteter, og er eksempelvis verdifullt knyttet til BREEAM-sertifiseringer. 

Les også: Forretningsgevinstene med å jobbe i klynger

– Jeg tror det handler om interesser. Kjøper du eksempelvis et slitent bygg med hensikt om å selge straks det er ferdig rehabilitert, betyr kostnadene mye for business-caset. For oss som er en langsiktig eier, er det viktig å skape bygg som er kostnadseffektive å drifte i lang tid fremover. Kvaliteten blir en kritisk suksessfaktor. 

Minimum-maksimum-helvete

Augenstein forklarer at de internt har et eget kallenavn på mer tradisjonelle prosjektmodeller.

– Vi kaller det for minimum-maksimum-helvete.

– Det viser til at entreprenør og underleverandører har interesse av å levere minimum og løpe videre til neste prosjekt, mens vi som langsiktig eier ønsker maksimalt ut av leveransen. Samspillsmodellene er et motsvar til dette. 

Han forklarer at gevinstene skapes gjennom å arbeide mot et felles mål for prosjektet – ikke at hver aktør har egne mål.

– Da får man utnyttet den samlede kompetansen på en mye mer konstruktiv måte. På sikt tjener alle på dette, sier Augenstein som er overasket over at ikke flere arbeider samspillsbasert:

– Jeg tror det handler om interesser. Kjøper du eksempelvis et slitent bygg med hensikt om å selge straks det er ferdig rehabilitert, betyr kostnadene mye for business-caset. For oss som er en langsiktig eier, er det viktig å skape bygg som er kostnadseffektive å drifte i lang tid fremover. Kvaliteten blir en kritisk suksessfaktor. 

Les også: Arkitekt-nestor om Construction City: – Det mest innovative kontorbygget jeg har arbeidet med

Bransjesamarbeid styrker konkurransekraften

Augenstein er også eiendomssjef og en sentral drivkraft i Site 4016, som er et regionalt kunnskaps- og utviklingssenter for bygg og anlegg i Stavanger.

– For å løse utfordringene næringen står overfor, er det kritisk at ulike aktører i hele verdikjeden samarbeider. Virksomhetene som blir med på å utfordre etablerte normer vil bli morgendagens vinnere. Derfor er vi medlem av Construction City – det styrker vår konkurransekraft.

Teknologi- og innovasjonsdirektøren mener den fysiske samlokaliseringen av avgjørende.

– At folk treffes fysisk, diskuterer og deler ideer er veien å gå, avslutter Augenstein.  

Les også: 60 prosent av Construction City er allerede utleid

Les også: AF Gruppen skal styrke sin konkurransekraft i Construction City

Les også: Derfor flytter Betonmast til Construction City

Les også: Slik blir Construction City

VERDT Å VITE OM CONSTRUCTION CITY:

Det er OBOS som står bak Construction City.

  • Visjonen er å skape den ledende destinasjonen for verdiskapende samhandling i bygg-, anlegg- og eiendomsbransjen.
  • Construction City står klart på Ulven i Oslo i 2025 og måler hele 103.000 kvadratmeter – noe som gjør det til et av Norges største byggeprosjekter.
  • Som leietaker i bygget får du også ta del i et klyngefellesskap for næringen. 
  • Construction City vil blant annet inneholde:
  • Moderne kontorlokaler som legger til rette for fremtidens arbeidsformer
  • Et mangfold av felles møterom, samhandlingsarealer og fasiliteter som kan benyttes av alle i bygget
  • Et stort auditorium med plass til 200 personer.
  • Treningssenter.
  • Skybar med tilhørende takterrasse som har utsikt over Oslo, en egen takpark der det dyrkes grønnsaker, samt et eget treningsområde på taket med både løpebane og tuftepark.
  • Ulike handels- og tjenestekonsepter som bakeri, frisør og blomsterbutikk
  • Norges største innendørs sykkelparkering med en kapasitet på 1300 sykler
  • En egen mobilitetshub for leie av elektriske biler, sykler og sparkesykler.