Aktuelt

Torger Reve er en av verdens fremste eksperter på næringsklynger og konkurransekraft. Foto: The Explorer

Forretningsgevinstene med å jobbe i klynger

16. februar 2022

Torger Reve er en av verdens fremste eksperter på næringsklynger og konkurransekraft. Han mener bygg-, anlegg- og eiendomsaktører kan høste store gevinster ved å flytte inn i samarbeidsarenaer som Construction City.

Torger Reve regnes som en av verdens fremste eksperter på klyngesamarbeid. Den tidligere rektoren ved Handelshøyskolen BI har forsket på, og arbeidet operativt med, næringsklynger i en årrekke. Han har bodd, forsket og arbeidet i områder der spisskunnskap er sentrert, eksempelvis i Silicon Valley, Singapore og Boston. 

Faktisk var det Torger Reve som innførte næringsklynge-begrepet i Norge.

– Virksomheter som er samlokalisert med konkurrenter, kunnskapsorganisasjoner og samarbeidspartnere har en rekke konkurransefortrinn. Forskning og erfaring viser at virksomheter lokalisert i sterke klynger har høyere produktivitet og lønnsomhet. Trolig henger dette tett sammen med innovasjonstempoet i virksomhetene, innleder Reve. 

Han mener kongstanken bak Construction City initiativet – å styrke verdiskapende samhandling i BAE-næringen - er avgjørende for å lykkes med å løse utfordringene næringen står overfor.

– Næringen trenger et kraftsentrum for å diskutere, innovere og samarbeide om fremtidsrettede løsninger. Construction City blir den naturlige møteplassen for BAE-næringen i årene fremover.

Les også: Slik blir Construction City

Styrker innovasjon og rekruttering til næringen

Reve forklarer at de virkelig store klynge-gevinstene skapes med samhandling og mangfold.

– Samhandling og mangfold skaper innovasjon. Mangfold i form av ulike virksomheter, og mangfold av mennesker. Det står sentralt i tankegodset Construction City bygger på. Hele verdikjeden skal ta del i fellesskapet, fra de store bedriftene til oppstartsselskaper, akademia, myndigheter og andre som har en nær tilknytning til BAE-bransjen, sier Reve som har hatt forskningsopphold på flere av de mest prestisjetunge universitetene i verden, deriblant Stanford University og Harvard Business School.

Han forklarer at ved å konsentrere kunnskap, utvikling og erfaring innenfor et geografisk område så øker innovasjonstempoet, og det blir ofte enklere å tiltrekke seg de skarpeste hodene til næringen.

– Hele Hovinbyen skal gjennom en enorm transformasjon – og jeg er sikker på at Construction City vil være med på å løfte statusen til næringen, og tiltrekke seg flere unge og dyktige mennesker. Bransjen trenger ikke bare ingeniører, men også mennesker med en helt annen type kunnskap, særlig innenfor digitalisering og PropTech er det jo en enorm fremvekst av spennende selskaper, mener Reve. 

Les også: Construction City – en viktig brikke i Oslos nye innovasjonsdistrikt

«Virksomheter som er samlokalisert med konkurrenter, kunnskapsorganisasjoner og samarbeidspartnere har en rekke konkurransefortrinn. Forskning og erfaring viser at virksomheter lokalisert i sterke klynger har høyere produktivitet og lønnsomhet. Trolig henger dette tett sammen med innovasjonstempoet i virksomhetene».

Du må være der det skjer 

Han tror aktører som flytter til bygget vil styrke sin konkurransekraft.

– Vil du henge med i tiden og være med på utviklingen må du være der det skjer. Jeg har sett flere eksempler på at virksomheter som flytter bort fra et slikt kunnskapsområde, flytter raskt tilbake igjen. Det er ofte dyrere å drive virksomheten i slike områder, men selv om alternativer kan virke mer kostnadseffektive, fører det med seg mange ulemper, sier Reve og viser til et stort selskap som holdt til i Singapore. Det flyttet til India, men flyttet raskt tilbake.

– Everything works in Singapore. Nothing works in India, var det en sentral leder fortalte meg da jeg stilte spørsmål ved hvorfor de flyttet tilbake igjen, sier Reve.

Han legger til at det oppstår en vinn-vinn situasjon når store og mindre selskaper er lokalisert i samme bygg.

– I store selskaper kan byråkrati, rutiner og tunge prosesser være i veien for innovasjon. Enkelte løser det med oppkjøp. Ta eksempelvis oljeservicegiganten Schlumberger. De kjøpte jo lenge mange titalls norske oppstartsbedrifter hvert år, sier Reve og fortsetter:

– De mindre selskapene har ofte nyskapende ideer, men mangler kunder og de finansielle musklene til å skalere. På den måten kan man si at både store og små selskaper kan høste store gevinster i en næringsklynge. Sammen kan de spille hverandre gode.

Les også: 60 prosent av Construction City er allerede utleid
 

Bygget er tilrettelagt for samhandling

Reve forklarer at han lenge trodde at selve bygget ikke var så viktig for å skape en suksessfull næringsklynge. 

– Der har jeg snudd. Lykkes man med fysisk samlokalisering og samhandling, er det mye enklere å få det til virtuelt også. Det har man eksempler på fra eksempelvis Marineholmen i Bergen, hvor forskning, utdanning og bedrifter innen de havbaserte næringene er samlokalisert. 

– Samtidig er det da viktig at bygget ikke er et tradisjonelt kontorbygg, men et bygg som maksimerer samhandling og skaper formelle og uformelle treffpunkter. Det er godt ivaretatt i Construction City, sier Reve.

Se bilder og les intervjuet med arkitektene bak Construction City:  – Det mest innovative kontorbygget jeg har arbeidet med.

«Open innovation er et sentralt begrep. Klyngemedlemmene må våge å dele kunnskap og erfaring. For å lykkes må man utfordrere etablerte normer, og ikke komme i en forsvarsposisjon. Deler du en idé, får du fem tilbake. Når bransjer samlokaliseres, oppstår det en eksponentiell vekst i kunnskap og ideer».

Du får flere ideer igjen enn det du gir i fra deg

Reve forklarer at den største fallgruven i en næringsklynge er at selskapene inntar en forsvarsposisjon fremfor en utfordrerposisjon.

– Open innovation er et sentralt begrep. Klyngemedlemmene må våge å dele kunnskap og erfaring. For å lykkes må man utfordrere etablerte normer, og ikke komme i en forsvarsposisjon. Deler du en idé, får du fem tilbake. Når bransjer samlokaliseres, oppstår det en eksponentiell vekst i kunnskap og ideer, sier Reve og fortsetter:

– BAE-næringen er vant til å samhandle allerede, og det er klare lover og kjøreregler for når man skal konkurrere og når man skal samarbeide. Samtidig har næringen et betydelig forbedringspotensial når det gjelder å ta med seg erfaringer fra prosjekter. De samme feilene gjøres ofte på nytt, mener Reve som har mottatt en rekke internasjonale priser og anerkjennelser for sin forskning.   

– Samarbeide når vi kan, og konkurrere når vi må, er et godt slagord. Klarer man det, er jeg sikker på at næringsklyngen vil kunne vokse og bli en internasjonal ledestjerne for verdiskapende samhandling i BAE-næringen. Da vil også utenlandske aktører ønske å etablere seg i Construction City. Her blir det kamp om plassene, avslutter Reve. 


​Les også: 

AF Gruppen skal styrke sin konkurransekraft i Construction City

Derfor flytter Betonmast til Construction City

Bransjehuset for innovasjon og samhandling i byggenæringen, med Nils Morten Bøhler, konsernsjef for næringseiendom i OBOS

Derfor flytter Ellingard Gruppen til Construction City

Skybar, løpebane, tuftepark og takhage, med Harald Gründel, prosjektutvikler for Construction City

VERDT Å VITE OM CONSTRUCTION CITY:

Det er OBOS som står bak Construction City.

  • Visjonen er å skape den ledende destinasjonen for verdiskapende samhandling i bygg-, anlegg- og eiendomsbransjen.
  • Construction City står klart på Ulven i Oslo i 2025 og måler hele 103.000 kvadratmeter – noe som gjør det til et av Norges største byggeprosjekter.
  • Som leietaker i bygget får du også ta del i et klyngefellesskap for næringen. 
  • Construction City vil blant annet inneholde:
    • Moderne kontorlokaler som legger til rette for fremtidens arbeidsformer
    • Et mangfold av felles møterom, samhandlingsarealer og fasiliteter som kan benyttes av alle i bygget
    • Et stort auditorium med plass til 200 personer.
    • Treningssenter.
    • Skybar med tilhørende takterrasse som har utsikt over Oslo, en egen takpark der det dyrkes grønnsaker, samt et eget treningsområde på taket med både løpebane og tuftepark.
    • Ulike handels- og tjenestekonsepter som bakeri, frisør og blomsterbutikk
    • Norges største innendørs sykkelparkering med en kapasitet på 1300 sykler
    • En egen mobilitetshub for leie av elektriske biler, sykler og sparkesykler.
       

Interessert? Ta kontakt her!